Saopštenje GDF povodom gesta Dr Nenada Ristovića

Infektolog Nenad Ristović iz Zaječara vratio je medalju za zasluge u borbi protiv korona virusa, koju mu je nedavno dodelio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tom prilikom lekar je poručio  predsedniku da „medalju može da dodeli njima ili nekome po meri i kriterijumima kriminalaca, jer ni jedna medalja, pa ma bila ona i zlatna, ne može biti veća i viša od porodice“. Objasnio je dr Ristović, odličan student medicine i požrtvovani lekar, koji već mesecima leči kovid pacijente ne samo u Zaječaru, već i u Nišu i Beogradu, da uprkos velikom broju pohvala i znakova zahvalnosti od mnogih pacijenata i građana, posle vesti o medalji, on i njegova porodica dobijaju surove pretnje upravo od članova  Srpske napredne stranke čiji je Vučić predsednik.

Pretnje je Ristović dobijao i ranije, još od 2012. godine kada su SNS-ovci došli na vlast. S obzirom da je i sam aktivan u društvenim procesima u svojoj opštini i da je njegov ugled rezultirao sa 9 odborničkih mesta na poslednjim izborima 2017. u Zaječaru, politički protivnici iz redova SNS su se sada zabrinuli da bi mu medalja osigurala prednost i na sledećim lokalnim izborima, koji su naredne godine. Ristović je otvoreno progovorio o nezakonitim radnjama čiji su akteri članovi SNS u Zaječaru i odbio da se zakloni naklonošću predsednika države.

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma izrazio je podršku i pozdravio gest dr Ristovića, koji nije samo pokazao brigu za svoju porodicu i sebe, već spremnost da pruži otpor lokalnim moćnicima, eksponentima vladajuće stranke. Ovakav primer ohrabruje građane željne promena jer pokazuje da i tamo gde je najteže, na lokalnom nivou, ima ljudi koji prkose svešću i hrabrošću.

GDF Info